13.06.2019

Prof. Dr.ABDÜSSELAM ARI

10 Eylül 1948 tarihinde Konya ili Doğanhisar ilçesine bağlı Karaağa kasabasında doğdu. Dedesi Hafız Ömer ARI askere gitmeden önce hafızlığını yapıp şer'i ilimleri kesintiye uğratmadan tahsil edebilsin diye nüfusa, gerçek doğum tarihinden üç sene sonraki bir tarihle 01.01.1951 olarak kaydettirdi. Bu nedenle İlkokula gitmeden önce iki yıl süreyle kasabanın Kur'ân Kursun'da Kur'ân-ı Kerimi yüzünden okumayı öğrenip bazı sureleri ezberledi ve temel dini bilgileri aldı. Resmi yaşı yedi olunca İlkokula kaydoldu. İlköğretimini bu kasabada tamamladıktan sonra 1961-1962 öğretim yılında Konya İmam Hatip Okuluna girdi. Yaz tatillerinde babasından klasik usulde Izhar'a kadar Arapça okudu. Orta ve Lise öğrenimlerini bu okulda 1969 yılında bitirdi. Sonra Kocaeli Bahçecik kasabası Damlar mahallesinde kısa bir süre İmamlık yaptı. Aynı yıl Erzurum Yüksek İslam Enstitüsü'ne kaydoldu. Burada bir taraftan okul derslerine devam etti diğer taraftan okul dışındaki boş zamanlarda Fıkıh, Ferâiz ve Arapça dersleri aldı. Erzurum Yüksek İslam Enstitüsü'nün 1973 yılındaki ilk mezunları arasında yerini aldı. Mezuniyet sonrası Kocaeli Müftü Yardımcılığına atandı. Buradan Hakkâri ili Şemdinli ilçesine Müftü tayin edildi. Bu görevi yürütmekte iken Milli Eğitim Bakanlığı'nca kültür anlaşması çerçevesinde Bağdat üniversitesine gönderildi. On ay bu üniversitede eğitim gördü. Dönüşte sırasıyla Samandağ ve Yayladağı Müftülüklerinde bulundu. 1978 yılında kursiyer olarak katıldığı Diyanet işleri Başkanlığı Haseki Eğitim Merkezine Kursu bitirdikten sonra öğretmen oldu. Burada 1980-1997 yılları arasında 16 yıl süreyle Arapça ve Fıkıh öğretmenliği yaptı. Bu arada Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde 1987 yılında Kelam ve İslam Hukuku Anabilim Dalında Yüksek Lisansını, 1996 yılında İslam Hukuku Anabilim Dalında doktorasını tamamladı. Yaklaşık bir yıl sonra 28 Şubat 1997 tarihinde İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde Arapça Okutmanı oldu. 22 Aralık 1998 tarihinde aynı Fakültede İslam hukuku Anabilim Dalına Yardımcı Doçent olarak geçti. 11.01.2011 tarihinde Doçent unvanı kazandı ve 29.06.2012 de bu anabilim dalında doçentlik kadrosuna atandı. 11.08.2016 tarihinde de aynı anabilim dalında Profesör oldu. İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi iken 08.08.2017 tarihinde Kırklareli Üniversitesi İlahiyat Fakültesi dekanlığı görevine naklen atandı. Evli ve üç çocuk babası olan ARI halen bu görevi sürdürmektedir.