10.01.2018

İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil YILMAZ Haseki’de

İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, 09 Ocak 2018 Salı Günü Haseki Dini Yüksek İhtisas Merkezi’nde “Yol Ahlakımız” konulu konferans verdi.

YILMAZ, konferansında; Yol Ahlakımız ilkelerini maddeler halinde sıralayarak geniş açıklamalarda bulundu.

İslam dünyasının gerilemesindeki temel sebeplerinden birisi olan içtihat kapısının kapanması olduğunu ifade eden Yılmaz, “ Kur’an ve Sünnet varoluş sebebiyle sabitlerimizdendir. Ahkâmı itibariyle zamana göre değişebilecek olanları vardır. Çünkü itikat, iman ve ahlak esasları dışındakilerin zaman içerisinde değişebilecek olanları vardır. Dolayısıyla biz Kur’an ve Sünnet merkezli ama içtihat kapısının da sürekli açık olduğuna inanarak bu değerlerimiz üzerine imali  fikir etmek durumundayız. İslam dünyasının belki bu günlere gelmesinin böyle gerilemesinin temel sebeplerinden birisi bana göre belli bir dönemden sonra içtihat kapısının kapandığını ifade ederek içtihatla ilgili çalışmaların durmuş olmasıdır.” dedi.

İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, ayrıca Türkiye'de İslam adına faaliyet gösteren pek çok cemaat ve tarikatın, şeffaf ve denetlenebilir olmamasının, gerçekten ciddi bir problem olduğunu söyledi.

Haseki Yüksek İhtisas Merkezi'nin Diyanet Akademisi olarak adlandırılacağını da belirten Yılmaz, "Burası, bizim din ve diyanet hizmetimizde çok önemli bir yere oturuyor. Çünkü 1975 yılı sonunda açılan bu müessese, Türkiye'deki geleneksel din eğitiminin farklı kaynaklarla irtibatını kurmak üzere kuruldu. Hamdolsun o günden bugüne çok önemli hizmetler ve fonksiyonlar icra etti." dedi.

Sayıları 10'u bulan yüksek ihtisas eğitim merkezleri olduğunu ve her birinin farklı fonksiyonları olacak şekilde tasnif edileceği şekilde hazırlık yapıldığını anlatan Yılmaz, şöyle devam etti:

"Diyanet İşleri Başkanlığı, sürekli yenilenen bir kurum. Diyanet İşleri Başkanlığı olarak, doğruları cesaretle söyleyen ve topluma dini bilgileri en güzel şekilde ulaştırmaya çalışan bir konumdayız. Yenilenmeyi, gerçekten hayatın olmazsa olmazı gören bir kurumuz. Pek çok alanda yenilenme konusundaki eksikliklerimiz bizi zaman zaman mahcup ediyor ve sıkıntıya sokuyor. Zaten Diyanet'in yeteri kadar hasmı var. Bizim sözlerimizi çarpıtarak teşkilatımızla uğraşıyorlar." dedi.

Konferansın sonuna doğru kursiyerlerden gelen soruları da yanıtlayan İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil YILMAZ, Eğitim görevlileri ile ilmi sohbetlerinin ardından, Eğitim Merkezi Müdürü Dr. Adil BOR'a çalışmalarında başarılar diledi, ilgi ve alakadan dolayı teşekkür ederek Haseki'den ayrıldı.